Kategoriat
Havaintotoiminta

Vilkas viikko

Viikko alkoi Länsi-Suomessa kirkkaana. Maanantai sekä tiistai ilta olivat tähtitieteen harrastajan kannalta otollisia taivaan havainnoimiseen. Myös osa Karhunvartijoista oli tämän huomannut ja tornilla olikin pientä vilskettä näkyvissä. Loppuviikosta oli myös Karhunvartijoiden vuosikokous.

Jupiter15.2.2016

Maanantaina siis havannointiin, pienellä porukalla Nakkilassa. Havaintoja tekemässä oli Juha, Jarkko, Tomi ja Santeri. Laitteita pystyteltiin ja ei aikaakaan, kun Tomi huomasi Io- kuun tekevän ylikulkua emoplaneettaansa, Jupiteriin nähden. Siihen jäi allekirjoittaneen epäonniset laitetestailut ja kohteeksi Jupiter, jota myös muut tulivat havainnoimaan tietokoneen näytöltä. Io-kuun varjo näkyy kuvassa miltein keskellä Jupiteria, sekä Europa-kuu oikealla.

 

Theophilus,CyrillusjaMareNectarisTiistaina tornilla kävi jälleen vieraita, sekä aktiiviharrastajia. Tornin yhteen kruunujalokivistä (iso Celestron kaukoputki) asennettiin moottorifokusointilaite kiinni, jonka jälkeen kuvauskohteena loisti oma kuumme. Kuvaus hoidettiin lämpimässä sisätiloissa tietokoneen ruudulta, ZWO ASI120 MC tähtivalokuvauskameralla ja yhdistyksen isolla linssikaukoputkella. Näin kaikki paikallaolijat pääsivät havainnoimaan,vaikkei ylhäällä olisi käynytkään. Myös Orionin suuren kaasusumun keskustaa havannointiin. Kuvia tuli mm. kuun Mare Nectariksen ympäristöstä (vasemmalla), sekä illan päähavaintona olleesta Rupes rectasta, eli ”Suora valli” (Alla).

Rupes recta 16.02.16