Kategoriat

Kaukoputket

Tähtitornin kaukoputket

Nykyinen päähavaintolaite on Celestron C11 (279/2800 mm f/10) Schmidt-Cassegrain -mallinen peilikaukoputki, joka hankittiin keväällä 2005.

Kaukoputkea on helppo käyttää rakenteensa ja pienen fyysisen kokonsa ansiosta. Kaukoputken optiset ominaisuudet ovat osoittautuneet mainioksi.

Valokuvausputkeksi on hankittu 8″ Boren-Simon merkkinen f/2.8 astrografi, joka on vaativaan tähtivalokuvaukseen tarkoitettu Newton-mallinen kaukoputki. Tällä kaukoputkella ja yhdistyksen SBIG STF-8300M CCD-kameralla voivat kaikki jäsenet tehdä havaintoja.

Aurinkoputki

Lunt ST 60/500 LS60T Ha

Yksi yleisön kiinnostuksen herättäneistä putkistamme on Lunt LS60T H-alpha Aurinkokaukoputki, jolla voi turvallisesti havainnoida lähitähteämme Aurinkoa. Putkella voi erottaa auringonpilkkuja, protuberansseja ym. Putkea käytetään kesäaikana sekä tornilla, että yleisötapahtumissa.

Aurinkoputkemme kuuluu myös jäsentemme lainattavaan kalustoon. Aurinkoputki onkin kesäisin erittäin suosittu havaintoväline!

Aurinkoputki lainakäytössä

Skymaster 25×100

Yhdistyksellä on järeä Celestron Skymaster kiikari, joka soveltuu mainiosti yötaivaan kohteiden tarkasteluun niin retkillä kuin yleisönäytännöissäkin. Päivisin kiikareita voi toki käyttää myös maakohteiden, esim. lintujen katseluun. Painonsa vuoksi kiikarit on pakko sijoittaa tukevalle kamerajalustalle, mutta jalustankin kera kiikaria on vielä kohtuullisen helppo kuljettaa.

Lainattavissa olevat kaukoputket ja muut havaintovälineet:

Sky-Watcher Skymax 127. Mukana Goto-jalusta.
SCOPOS APO-ED Linssikaukoputki
Linssin halkaisija: 66mm
Polttoväli: 400mm

Matkaputkeksi yhdistykselle on hankittu alan pioneerin Juhani Salmen valmistama JS-Dobson merkkinen peilikaukoputki, jossa on 200mm pääpeili. Putki on lasikuitua ja erittäin kevyt kokoonsa nähden.


SBIG ST8300M

Yhdistyksemme CCD-kamerana toimii SBIG STF-8300M, jossa on kiinteästi asennettuna suodatinpyörä. Suodatinpyörässä on tällä hetkellä käytössä 36mm Astrodonin LRGB- ja Ha- (vety) suodattimet.

Tornin jalusta

Viimeisimmistä parannuksista kenties merkittävin on laitteiston uusi Losmandy G11-merkkinen, tietokoneohjattu hienoliikuntalaitteisto, sekä PIER-tyylinen jalusta.

Uuden seurantajalustan ansiosta nykyiset kaukoputket soveltuvat entistäkin paremmin havaintojen tekoon!