Kategoriat

Tähtitorni

Porin Karhunvartijoilla on tähtitorni Ulvilan Krapistossa. Tähtitorni sijaitsee Ulvilan kaupungin vesitornin huipulla.

Tähtitorni valmistui syksyllä vuonna 1990. Tästä lähtien tornilla on tehty runsaasti laadukkaita havaintoja sekä pidetty lukuisia tähtinäytöksiä yleisölle. Tornilla ovat saaneet oppia ja elämyksiä mm. lukuisat tähdistä kiinnostuneet koululaisryhmät. Observatorion lisäksi torniin rakennettiin myös toimisto, joka toimii mm. yhdistyksen aktiivijäsenien kerhotilana.

Vesitorni on hyvä paikka observatoriolle. Torni on yli 20 metriä korkea, joten puut eivät haittaa näkyvyyttä. Vesisäiliön vesi pitää tornin viileänä myös kesäisin, joten observatorio jäähtyy iltaisin melko nopeasti, eikä lämpösäteily näin ollen haittaa havaintotoimintaa. Torni sijaitsee kohtuullisen kaukana kaupungin keskustan valoista, mutta toisaalta niin lähellä keskustaa, että liikenneyhteydet tornille ovat hyvät myös talvisin. Kaupungin laidalla valosaaste on vähäisempää, ja havaintojen kannalta erityisen tärkeä eteläinen taivas on kohtuullisen tumma ja vapaa valosaasteesta.

Yleisimmin tornilla havaitaan syvän taivaan kohteita, kuten galakseja, tähtisumuja sekä tähtijoukkoja, mutta myös oman aurinkokuntamme kohteita on mahdollisuus päästä näkemään! Mars, Venus, Jupiter sekä Saturnus ovat kaikki näkemisen arvoisia, ja myös kuvaamisenkin kannalta mielenkiintoisia kohteita havaita. Lähiplaneettojen lisäksi ei toki sovi unohtaa Kuuta, joka on ollut monelle tornilla vierailleelle se ehdoton suosikki.


Tornin tukevat kierreportaat (n. 20m korkeat)