Kategoriat

Tähtitorni

Porin Karhunvartijoilla on tähtitorni Ulvilan Krapistossa. Tähtitorni sijaitsee Ulvilan kaupungin vesitornin huipulla.

Tähtitorni valmistui syksyllä vuonna 1990. Tästä lähtien tornilla on tehty runsaasti laadukkaita havaintoja sekä pidetty lukuisia tähtinäytöksiä yleisölle. Tornilla ovat saaneet oppia ja elämyksiä mm. lukuisat tähdistä kiinnostuneet koululaisryhmät. Observatorion lisäksi torniin rakennettiin myös toimisto, joka toimii mm. yhdistyksen aktiivijäsenien kokoontumistilana.

Vesitorni on hyvä paikka observatoriolle. Torni on yli 20 metriä korkea, joten puut eivät haittaa näkyvyyttä. Vesisäiliön vesi pitää tornin viileänä myös kesäisin, joten observatorio jäähtyy iltaisin melko nopeasti, eikä lämpösäteily näin ollen haittaa havaintotoimintaa. Torni sijaitsee kohtuullisen kaukana kaupungin keskustan valoista, mutta toisaalta niin lähellä keskustaa, että liikenneyhteydet tornille ovat hyvät myös talvisin. Kaupungin laidalla valosaaste on vähäisempää, ja havaintojen kannalta erityisen tärkeä eteläinen taivas on kohtuullisen tumma ja vapaa valosaasteesta.

Vuosien saatossa laitteita on hiljalleen kehitetty ja tietokoneetkin ovat hiipineet torniin. Tietokoneita käytetään mm. kaukoputkien ohjaukseen. Tähtitornilla on nykyisin käytössä päähavaintolaitteena on Celestronin 279/2800 mm f/10 C11 XLT Schmidt-Cassegrain -mallinen peilikaukoputki saksalaisella jalustalla. Putki on aktiivisessa käytössä etenkin kuulaina Syys- ja talvi-iltoina.

Kaukoputkella havaitaan pääasiassa syvän taivaan kohteiden, kuten galakseja, tähtisumuja sekä tähtijoukkoja. Tähän kaukoputki onkin varsin erinomaiseksi havaittu. Myös oman aurinkokuntamme kohteita havaitaan; lähinnä Marsia, Venusta, Jupiteria, Saturnusta sekä kotoista Kuutamme.

Tietokoneohjatun seurannan ansiosta yhdistyksen valokuvausputkella on myös mahdollista valokuvata taivaan kohteita. Valokuvausputkenamme on 8″ Boren-Simon merkkinen f2.8 astrografi, johon 2017 vuonna hankittiin ”kaveriksi” täysverinen SBIG ST-3800m CCD-kamera Astrodonin 36mm LRGB- ja Ha -suodattimilla.


Tornin tukevat kierreportaat (n. 20m korkeat)
Jaa tämä linkki: