Kategoriat
Uncategorized

Reissuja napapiirin toiselle puolen!

Välillä Suomessa järjestetään erilaisia tapahtumia tähtitieteen tiimoilta. On tähtipäiviä, laitepäiviä, Deep sky tapaamisia, erilaisia esitelmiä ym. Viime viikolla Porin aktiivisista tähtiharrastajista kävi pohjoisissa kurkkaamassa, että onko se lumi valkoisempaa napapiirin toisella puolen, nimittäin Juha ja Tuikku! Mutta antaapa heidän itse kertoa matkoistaan:

 

Esitelmäkeikka Kuusamoon

Kävin 24.-25.2.2016 Kuusamossa vetämässä kahtena iltana esitelmät tähtitaivaaseen ja revontuliin liittyen. Molempina iltoina väkeä saapui paikalle ihan mukavasti: ensimmäisenä iltana 16 henkeä ja toisena iltana 15 henkeä. Esitelmien kesto kumpanakin iltana oli 2,5 tuntia. Pidin esitelmät Kuusamon kansalaisopistolla.

Pidin aikaisemmin vuosi sitten vastaavanlaisia esitelmiä Kuusamossa. Olin tuolloin Kuusamossa opiskelemassa luonto-ohjaajan tutkintoa, ja opiskelujeni myötä sain kontakteja Kuusamon kansalaisopistoon. Minua pyydettiin pitämään esitelmiä opistolle, ja tartuin tilaisuuteen. Nyt tänä vuonna olin taas yhteydessä Kuusamo-opiston henkilökunnan kanssa, ja päätimme lähteä yrittämään uudestaan esitelmätilaisuuksien järjestämistä. Lähdin työstämään ja markkinoimaan esitelmiä Kuusamossa. Työ tuotti lopulta tuloksia – esitelmät pidettiin ja väkeä tuli paikalle ihan mukavasti!

Oman ”harrastusurani” aikana kertyneen kokemuksen ja tiedon jakaminen sekä kansanvalistustyö ovat aina olleet minulle tärkeä osa tähtitieteen harrastusta. On mukava puhua ihmisille tärkeäksi kokemastaan aiheesta sekä innostaa ihmisiä tämän niin antoisan ja monipuolisen harrastuksen pariin!

─Juha
Juha
Kuusamo-opiston opiskelijat olivat tehneet näyttäviä lumiveistoksia opiston pihalle.

 

 

 

 

Hellou

Uutena tähtiharrastajana olin ensimmäistä kertaa tähtipäivillä viime viikonloppuna. Ne sattui olemaan Rovaniemellä, joten 9 -11 tuntia hiihtolomalaisten ruuhkauttamissa junissa oli jo elämys sinänsä. Mennessä kertasin revontulien toivossa kamerani kaikki asetukset ja kuvailin asemia ja junia ja luin uudelleen Ursan Tähtivalokuvauksen. Tullessa luin Valtaojan Kaiken käsikirjan.

Rovaniemi oli virkeä, aasialaisten turistien kansoittama, ikuisen joulun kaupunki. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kertoi iltajuhlassa, että hääyö revontulien valossa tuo onnea perillisille (äkkiäkös sellaiset vanhat legendat keksittiin turisteille).

TuikkuRevontulia ja haloilmiöitä onkin Rovaniemelle muuta Suomea enemmän. Minä onnistuin tosin niitä näkemään vain luennoilla ja unissani. Mutta molemmista oli kiinnostavia luentoja Tähtipäivillä, samoin kosmisesta säteilystä. Riemastuttavimpia esityksiä oli halo kuvaajan pikkupoikamaisen innostuneet kuvat öisistä keinovalohaloisysteemeistä laskettelurinteen lähettyvillä. Oikeaa aurinkoa kun ei ollut riittävästi. Rinteiden lumetus tuottaa keskushiukkasia, joita jääsumu tarvitsee tiivistyäkseen ilmassa. Riemastuttavia olivat myös tšekkiläisen scifikirjoista innostuneen professorin loputtomat laskelmat siitä, millaista rataa A.C. Clarken. Avaruusseikkailu 2001 kirjassa kuvaama monoliitti liikkuisi maan gravitaatiokentässä. Kun kerran kirjailija väitti, että liikeradat olisi ratkaistavissa yksinkertaisen Newtonilaisen gravitaatiolaskemisen keinoin, niin pakkohan sitä oli ollut professorin yrittää…

Yleisöä päivillä riitti ja jokaisen esityksen jälkeen keskusteltiin vilkkaasti. Myös nuoria ja lapsia oli kuulijoina ja keskustelemassa. Erityisesti lapset innostuivat Ursan liikuteltavan, puhallettavan planetaarion mielikuvitusmatkasta ajassa ja avaruudessa. Ja niin hyvin on Rovaniemellä opastettu jo päiväkotilapsia ja koululaisia, että lasten tietämys ällistytti kovasti tällaista ikääntyneempää tähtiharrastusaloittelijaa. Rovaniemelle on tähtiharrastuksen jatkuminen turvattu. Minulla myös!

─Tuikku