Kategoriat
Havaintotoiminta Torni-illat

Kesäajan havaintoja

Hei! Tornilla on ollut toimintaa koko kuluneen kesän ajan, ja myös muutamia havaintoja on tehty yleensä tiistai-iltojen aikana – niitä ovat myös toisinaan tähtitornilla poikenneet vierailijat päässeet katsomaan kanssamme.

Aurinko on tietysti juuri nyt se ykköskohde, kun sen aktiivisimman vaiheen huippu alkaa lähenemään (maksimivaihe ensi vuonna)! Ohessa kuva, joka on otettu yhdistyksen aurinkoputkella (Lunt) – siinä näkyy tummana alueena auringonpilkkuryhmä. Ulkoreunalla roihuja, samoin kuin pinnalla näkyvät harmaat raidat.

Kesäiltojen kohteista toinen on yleensä Kuu. Sen yksityiskohdista ei kuitenkaan pääse nauttimaan ihan yhtä hyvin kuin erimerkiksi pimeinä talvi-iltoina, mutta kuvakäsittelyllä ja pienellä vaivannäöllä Kuusta saa myös varsin näyttävän näköisen, vaikka taustataivas olisikin kirkas.

Eikä sovi unohtaa tähtitornin väsymättömiä kameroita, jotka kuvaavat taukoamatta säästä huolimatta monenlaisia taivaan tapahtumia, esim. ukkospilviä, tulipalloja, halo-ilmiöitä, yöpilviä, revontulia(!), jne…Niiden kuvat löytyvät Karhukameran sivulta. Seuraava video on esimerkki yöpilvien liikkeistä zeniittikameran tallentamana.