Kategoriat
Taivaanilmiöt

Merkuriuksen näkyminen 27.3-21.4

Merkurius, aurinkokuntamme sisin planeetta on aina Auringon läheisyydessä ja siksi yleensä hankalasti havaittavissa. 2-4 kertaa vuodessa tapahtuvien itäisten tai läntisten elongaatioiden aikana se etääntyy kuitenkin riittävästi, jotta sen havaitseminen hämärän aikaan on mahdollista. Toisinaan jopa pimeyden laskeuduttua. Tänä keväänä havaitseminen on mahdollista 27.3 – 21.4 mikäli säät suosivat. Sijaintimme Suomen länsirannikolla on erinomainen, sillä esteetön näkyvyys horisonttiin on matalalla kulkevaa kohdetta havaitessa erittäin tärkeää.

27.3 – 29.3 Merkurius on Jupiterin vieressä Kalojen tähdistössä, hyvin lähellä horisonttia. Tässä vaiheessa planeetta on kirkkaimmillaan ja himmenee asteittain, kunnes 21.4 ollessaan lähellä Kuuta, se on vain heikko aavistus kirkkaimmasta loisteestaan. Venus on koko tarkastelujakson ajan nähtävillä 20-25 asteen päässä vasemmalla yläviistossa.

Tilanne suurimman itäisen elongaation aikaan 12. huhtikuuta klo 22:15.

Alle on koostettu taulukko Merkuriuksen näkymisestä. Ensimmäinen kellonaika kertoo, milloin planeetta alkaa näkyä hämärätaivaalla. Mikäli ilmakehässä on epäpuhtauksia, tämä aika koittaa joitakin minuutteja myöhemmin. Ilmaantumisajankohdan suunta (länsi 270, luode 315) ja korkeus horisontista. Planeetan laskemista horisontin taakse voi olla vaikea havaita varsinkin jakson loppupuolella. Kirkkaus on ilmoitettu magnitudeissa, joskin ilmakehän vaikutusta ei ole tässä huomioitu. Elongaatio kertoo Merkuriuksen etäisyyden Auringosta asteina. Ensimmäisen päivän elongaatiota Excel ei halunnut ilmoittaa lukuna…

Kellonajat ovat Porin keskustan koordinaateille. Kunakin päivänä Merkurius näkyy parhaiten ilmestymisen ja laskuajankohdan puolivälissä.

Toivotaan kirkkaita kelejä!