Kategoriat

Kaukoputket

Karhunvartijoilla on käytössään muutamia kaukoputkia, joista kaksi on yhdistyksen omien jäsenten valmistama.

Pisimpään yhdistyksen käytössä on ollut 255/1450 mm Newton -mallinen peilikaukoputki. Putki valmistui vuonna 1986, jolloin sitä käytettiin mm. yleisönäytöksissä Halleyn komeettaa esiteltäessä. Karhunvartijoiden tähtitornin valmistuessa 1990 putki pääsi tornin päähavaintolaitteeksi. Tässä tehtävässä se palveli aina vuoteen 1997, jolloin yhdistyksen seuraava 320/2600 mm kaukoputki valmistui. Vanha putki ei kuitenkaan jäänyt tarpeettomaksi, vaan se siirrettiin alkuperäiselle liikutettavalle Dobson -jalustalleen maaseuturetkiä varten. Nyt vanha punainen on luovutettu yhdistyksemme jäsenen hellään hoivaan.

Tähtitornin vanha kaukoputki, kuva Marko Lehtimäki.

Matkaputkeksi yhdistykselle hankittiin alan pioneerin Juhani Salmen valmistama JS-Dobson merkkinen peilikaukoputki, jossa on 200mm pääpeili. Putki on lasikuitua ja erittäin kevyt kokoonsa nähden. Putki on yhdistyksen jäsenten lainattavissa, ja se löytyy varauslistoineen tähtitornilta.

Tähtitornin nykyinen päähavaintolaite, Celestronin 279/2800 mm f/10 C11 XLT Schmidt-Cassegrain -mallinen peilikaukoputki, hankittiin keväällä 2005. Nykyinen putki on edellisiä helpompi käyttää Schmidt-Cassegrain -rakenteen sekä pienemmän fyysisen kokonsa vuoksi, ja myös sen optiset ominaisuudet XLT -pinnoituksineen ovat osoittautuneet mainioksi.

Valokuvausputkeksi on hankittu 8″ Boren-Simon merkkinen f2.8 astrografi, joka on vaativaan tähtivalokuvaukseen tarkoitettu Newton-mallinen kaukoputki.

Yksi yleisössä kiinnostusta herättäneistä putkistamme on ollut Lunt LS60T H-alpha kaukoputki. Lunt on Aurinkoputki, jolla voi havainnoida lähitähteämme Aurinkoa. Putkella erottuu Auringon pinnan yksityiskohtia: pilkkuja, protuberansseja ym. Putkea käytetään sekä tornilla, että erilaisissa tapahtumissa. Aurinkoputkemme kuuluu myös jäsentemme lainattavaan kalustoon. Aurinkoputki on ollut kesäisin erittäin suosittu havaintoväline.

Tähtitornin Celestron C11-kaukoputki Losmangy G11-seurantajalustalla.

Suurten ja pienten parannusten myötä laitteistoa onkin vuosien varrella kehitetty aina vain toimivammaksi kokonaisuudeksi. Viimeisimmistä parannuksista ehkä merkittävin on laitteiston uusi, Losmandy G11-merkkinen, tietokoneohjattu hienoliikuntalaitteisto, sekä PIER-tyylinen jalusta. Uuden seurannan myötä laitteisto soveltuu entistäkin paremmin havaintojen tekoon.

Kaukoputkien lisäksi yhdistyksellä on järeä Celestron Skymaster 25×100 kiikari, joka soveltuu mainiosti yötaivaan kohteiden tarkasteluun niin retkillä kuin yleisönäytännöissäkin. Päivisin kiikareita voi toki käyttää myös maakohteiden, esim. lintujen katseluun. Painonsa vuoksi kiikarit on pakko sijoittaa tukevalle kamerajalustalle, mutta jalustankin kera kiikaria on vielä kohtuullisen helppo kuljettaa. Yhdistyksen lainattavaan kalustoon kuuluu myös lyhyt ed-linssikaukoputki.

Jaa tämä linkki: