Havaitseminen

Kuva Karhunvartijoiden syysretkeltä Kokemäelle. Kuva: Tuikku Asikainen

Tähtitieteen harrastuksen eräs oleellisimmista muodoista on havaintotoiminta. Karhunvartijoiden tähtitorni luo tälle erittäin hyvät puitteet. Torni sijaitsee Ulvilan kaupungin vesitornin huipulla, kohtuullisen syrjässä Porin ja Ulvilan keskustan valoista.

Itse observatorio on yli 20 metrin korkeudella maanpinnasta, joten puut eivät haittaa havaintotoimintaa. Vesitornissa oleva vesimassa takaa myös sen, etteivät tornin teräsbetoniset seinät pääse lämpenemään aurinkoisinakaan päivinä liian kuumiksi. Tämä on tärkeä piirre, koska tornista huokuva lämpö saisi kylmän yöilman väreilemään, mikä haittaisi oleellisesti havaintojen tekoa.

Tähtitornilla on tällä hetkellä pääasiallisessa käytössä 3 kaukoputkea: Celestronin valmistama 279/2800 mm f/10 C11 XLT Schmidt-Cassegrain -mallinen peilikaukoputki, 8″ Boren-Simon f2.8 astrografi sekä Lunt LS60T H-alpha Aurinkoputki. Mietinnän alla on, mitä tekisimme jäsentemme itsetehdyllä 90 mm linssikaukoputkella, joka aiemmin on ollut myös yksi päähavaintolaitteista. Nykyisten putkien lisäksi käytettävissä ovat vielä etsinputki sekä guidausputki kuvausta varten. Putket on pystytetty yhdeksi kokonaisuudeksi saksalaistyyppiselle jalustalle.

Havaintolaitteita voidaan ohjata joko manuaalisesti tai tietokoneohjatusti. Haluttaessa laitteet saadaan seuraamaan kohdetta, jolloin sitä voidaan havainnoida pitkiäkin aikoja maapallon pyörimisliikkestä piittaamatta. Kohteesta tehtävä havainto piirretään useimmiten erityiselle havaintolomakkeella. Vaihtoehtoisesti kohde voidaan valokuvata CCD-kameralla. Automaattinen seuranta helpottaa kohteen piirtämistä, sekä mahdollistaa myös taivaan kohteiden valokuvaamisen tavanomaista pidemmillä valotusajoilla.

Varsinaisten kaukoputkien lisäksi tornilla on omalla jalustallaan järeä Celestron Skymaster 25×100 mm kiikari, joka onkin ollut ahkerassa käytössä – ja osoittautunut hyväksi lisäksi varsinkin tähtinäytösten aikana.

Yleisimmin tornilla havaitaan syvän taivaan kohteita, kuten galakseja, tähtisumuja sekä tähtijoukkoja, mutta myös oman aurinkokuntamme kohteita on mahdollisuus päästä näkemään! Mars, Venus, Jupiter sekä Saturnus ovat kaikki näkemisen arvoisia, ja myös kuvaamisenkin kannalta mielenkiintoisia kohteita havaita. Lähiplaneettojen lisäksi ei toki sovi unohtaa Kuuta, joka on ollut monelle tornilla vierailleelle se ehdoton suosikki.

Harrastajat kuvaavat usein tähtitornilla. Kuvassa Messier 1, eli Rapusumu. Kuva: Jarkko Suominen

Syvän taivaan kohteiden havainnot on perinteisesti piirretty käsin, mutta CCD-kameran hankinta tuli ajankohtaiseksi tähtivalokuvauksen kasvaneen suosion myötä yhdistyksessämme. Syvän taivaan kohteiden lisäksi CCD-kameran avulla voidaan paremmin havaita myös asteroideja ym. oman aurinkokuntamme pieniä kohteita, esimerkiksi fotometrisillä CCD-havainnoilla.

Yhdistyksemme CCD-kamerana toimii SBIG ST-3800m, jossa on kiinteästi asennettuna suodatinpyörä. Suodatinpyörässä on tällä hetkellä käytössä 36mm Astrodonin LRGB- ja Ha- (vety) suodattimet.

Jaa tämä linkki: