Kategoriat
Facebook Havaintotoiminta Jäsenet Tähtinäytökset Tapahtumat

Kuunpimennys 27.7.2018

Kuu 24.2.18

Perjantain ja lauantain (27-28.7.2018) välisenä yönä on kaksikin mielenkiintoista tapahtumaa taivaalla. Kuunpimennys, sekä toinen tapahtuma on planeetta Marsin oppositio. 

Kuunpimennys johtuu siitä, että Maapallomme on Kuun sekä Auringon välissä, heittäen Kuun ylle varjonsa.

Marsin oppositio ei suinkaan ole sodan jumalan ryhtymistä politikoimaan… Vaan tähtitieteessä oppositiolla tarkoitetaan tilannetta jolloin Aurinko, Maa, sekä jokin ulompi planeetta ovat samassa linjassa, niin että ulompi planeetta on vastakkaisella puolella, kuin Aurinko, Maasta katsottuna. Tällöin kyseinen planeetta on myös lähimpänä Maata.

Kaikenkukkuraksi molemmat tapahtumat ovat näkyvissä kutakuin samaan aikaan ja vieläpä todella lähellä toisiaan Etelässä. Pimennys kestää kaiken kaikkiaan noin 6 tuntia. Alkaen noin klo.20.15 ja loppuen klo. 02.30.

Marsia ja Kuuta kannattaa tähytä viimeistään, noin klo. 22.30-23.22, jolloin on Kuunpimennyksen täydellinen vaihe (eli Kuu siirtyy täysin Maan varjoon).

Karhunvartijatkin ovat todennäköisesti lähdössä havainnoimaan Marsia, sekä Kuuta säävarauksella tietenkin. Jos kiinnostus heräsi, niin suosittelen ottamaan yhteyttä sosiaalisen median kautta: Karhunvartijat fb  , Ulvilan tähtitorni, tai lähettämällä viestin sähköpostiin: astrojawsblog(at)gmail.com , koska havainnointipaikka on vielä auki!

Edit: paikaksi valikoitui näiltä näkymin Uniluodon ”Palomöljä”.

Terveisin Jarkko Suominen

 

Jaa tämä linkki: