ARCTURUS -2020-

Hei kaikille!

Hienoa, että jälleen uusi havaintokausi pääsee viimein alkamaan oikein ryminällä. Olemmekin suunnitelleet jäsenillemme suunnatun syysretken Kokemäelle, Koivurannan leirikeskukseen 20.11. – 22.11.2020.

Hyväksi osoittautunut Koivuranta mahdollistaa yhdistyksen järjestää tämänvuotisen syysretken poikkeusoloista ja erityisjärjestelyistä huolimatta. Pyrimme osaltamme pitämään huolen myös jo annetuista suosituksista, joten täysin avoimena yleisölle emme voi tänä vuonna tilaisuutta pitää. 30 henkilölle on varattuna paikka tuhannen tähden alla, ei täysin taivasalla kuitenkaan; voit tutustua Koivurannan kapasiteettiin myös näiden sivujen kautta.

Tapahtumaan voi osallistua myös hetkeksi, yötäkään ei tarvitse olla! Voit olla paikalla vain hetken, miten parhaaksesi näet tilanteesi, kaikki sopii. Toki toivoisimme teidän olevan silti yhteydessä myös järjestäjiin, jotta osaisimme valmistautua parhaamme mukaan tulevaan tapahtumaan.

Viimetipassakin saat olla yhteydessä järjestäjiin, mikäli haluat tulla mukaan retkellemme, eiköhän tilaa, aikaa ja paikkoja kaikille halukkaille kyllä löydy!!

Yhdistyksen puolesta toivon runsasta kiinnostusta tulevaa retkeämme ajatellen, hyviä havaintoja alkavalle kaudelle, kirkkaita kelejä ja ennenkaikkea – erinomaista alkavaa syksynalkua kaikille!

T: V. P.

Arcturuksen alkuun aikaa:

Tällä hetkellä tapahtumaan ilmoittautunut: 4/30

Arcturus 2020: lähtölaskenta

Koronavirustartunnat jatkavat nousuaan, mutta niin tekee myös Porin Karhunvartijat!!

Tästä se lähtee, myös Arcturus2020 -sivun osalta, jonka avulla saamme hieman paremminkin tuotua tulevaa syystapahtumaamme esille. Muodonmuutoksen alla olevan kotisivustomme ohella Arcturus -projekti tuo hyvän lisämahdollisuuden kehittää niin toimintaamme, kuin myös kotisivujamme toimivampaan suuntaan.

Toiveemme olisikin, että olisitte kaikki aktiivisesti mukana luomassa Porin Karhunvartijoille uutta ilmettä – uutta tulevaisuutta. Antakaa äänenne kuulua, tuokaa mielipiteenne esiin.


Tapahtuman alkuun on vielä ’runsaasti’ aikaa, joten ehdimme pohtimaan ja katsomaan maailmanlaajuisen tilanteen kehittymistä huolella: samoin kehittämään tapahtumaa mieluisammaksi ja toimivammaksi.

Arcturus 2020 olkoon alkusysäys myös alkaneelle vuosikymmenelle!

MARS

 • M ukavaa yhdessä tekemistä
 • A ntoisaa avaruuden kohteisiin perehtymistä
 • R akentavaa ja rattoisaa vapaa-ajan viettoa
 • S yysiltojen iloksi seurallista tähtitieteen harrastamista

Tänä vuonna on erityisen hyvä ajankohta tutustua lähemminkin lähiplaneettaamme Marsiin – monestakin eri syystä:

Mars on lähinnä Maata 6.10. ja oppositio on 14.10. Useat maat ovat myös laukaisseet uusia luotaimia kohti Marsia, jotka saapunevat perille ensi vuoden alkuvaiheilla.

Lue myös tämä mielenkiintoinen juttu aiheeseen liittyen: Havaitsemaan, Mars!

Marssi sinäkin mukaan!

Ilmoittaudu tapahtumaan Palaa alkuun


Arcturus -2020- (alustava) ohjelma

Pääasiassa melko joustavaa havaintotoimintaa ja muuta mukavaa, oman mielensä mukaan itse kukin.

Perjantai 20.11.2020
 • 18:00 Koivuranta aukeaa
 • 24:00
Lauantai 21.11.2020
 • 9:00-00:00
 • Mars-aiheinen esitelmä (Ursan aktiivi Paula Wirtanen)
 • Mahdollisesti muitakin Mars-aiheisia (lyhyitä) esitelmiä
 • Elokuva: Yksin Marsissa (The Martian)
sunnuntai 22.11.2020
 • 17:00 Retki päättyy

Palaa alkuun


Koivurannan leiri- ja virkistysalue

sijainti: 61°23’10″N 22°24’60″E

Osoite: Plättilänmaantie 826, 32920 Kokemäki

Koivurannan leiri- ja virkistysalue sijaitsee Kokemäen kaupungin Kulkkilan kylässä Sääksjärven rannalla. Alueella käytettävissämme on:

 • saunan ja keittiöllisen takkahuoneen sekä WC- ja suihkutilat sisältävä päärakennus, jossa on tilava keittiöllinen takkahuone, wc- ja suihkutilat sekä sauna
 • 4 kpl neljän hengen majoitusmökkiä, joissa sängyt ja patjat (ei tyynyjä, peittoja tai vuodevaatteita), sähkölämmitys, mikroaaltouuni, kahvinkeitin ja jääkaappi
 • 2 kpl kahden hengen majoitusmökkiä, joissa sängyt ja patjat (ei tyynyjä, peittoja tai vuodevaatteita)
 • grillikatos
 • leikkikenttä lapsille sekä hyvä hiekkapohjainen uimaranta

Luonnon helmassa, Sääksjärven etelärannassa sijaitseva alue on erinomainen paikka Arcturuksen järjestämisen suhteen. Tilava ja avara alue majoitusmahdollisuuksineen luo otollisen ympäristön pitää retki myös poikkeusolosuhteissa! Havaitsemisen kannalta parasta on myös se, että alue on kaukana suurten kaupunkien valosaasteesta, joten ilmojen ollessa (tietysti) suotuisat, meille avautuu todella upeat näkymät maailmankaikkeuteen!

Sijainti kartalla:

Katso Google Maps –>

Ajo-ohjeet:
 • – Aja Kokemäenjoen sillan yli Siltatietä/Kettulantietä n. 13 km t-risteykseen asti
 • – käänny oikealle [ Kokemäki 19 -> ] ja aja n. 9 km
 • – käänny vasemmalle [ <- Sääkskoski 11 ] ja aja n. 8 km
 • – kun tulet mutkaan, josta aukeaa näkymä alas järvelle olet melkein perillä, aja n. 100 m ja käänny vasemmalle Koivurantaan

Palaa alkuun


Majoitus ja ruokailu yms.

Jokainen tapahtumaan osallistuva taho vastaa omasta ruokailustaan. Puitteet ruuan valmistamiseen ovat kyllä olemassa. Mm. päärakennuksen keittiötilat uuniliedellä, mikroaaltouuni, juokseva vesi jne. Ulkona käytettävissä grillikota polttopuineen. Varaa siis mieleisesi eväät mukaan! Tule vaikka vain illanviettoon ja makkaranpaistoon, kelit meitä tietysti myös suosivat???

Majoituksen osalta lyhyesti muutama huomio: omat liinavaatteet (makuupussi) tarvitaan mukana, ja muutenkin lämmintä vaatetta ylle: marraskuinen sää saattaa tuoda tullessaan ikäviäkin yllätyksiä! Varaudutaan siis niihin hyvin!!

Pikkumökeissä on sähkölämmitys, mutta yleislämpötila on kaiken kaikkiaan viileähkö.

Päärakennuksessa on keittiö, jossa voi tarpeen vaatiessa valmistaa ruokaa suuremmallekin joukolle. Samoin WC ja suihku&sauna löytyvät päärakennuksesta (n.100m pikkumökeistä).

Palaa alkuun

Arcturus 2019

muistelmia ja havaintoja

Porin Karhunvartijat ry vietti viime vuonna 45-vuotisjuhliaan. Kaikille kiinnostuneille pidettiin juhlatilaisuus Porin kirjaston kokoustilassa. Ohjelmassa oli luentoja mm. Jyrki Talvitie (1941-2020) kertoi Mayojen kulttuurista ja tähtitieteestä, Teemu Öhman luennoi kuututkimuksesta aiheenaan ´50 vuotta ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta’. Saimme myös mielenkiintoisen vierailijan Aalto yliopistolta, vanhan Karhunvartijoiden jäsenen ja tähtitieteen dosentin, Tuomas Savolaisen kertomaan vuoden 2019 keväällä julkaistusta kuvasta mustasta aukosta.

Juhlatilaisuus piti sisällään myös musiikkia (Starry Eyes) ja tähtikuvanäyttelyn, jossa oli jäsentemme ottamia kuvia.Varsinaisen juhlatilaisuuden päätyttyä osa yhdistyksen jäsenistä jatkoi matkaansa Kokemäelle Koivurantaan, jonka huomattiinkin olevan varsin otollinen paikka järjestää yhdistyksen tapahtumia myös jatkossakin. Ilmat suosivat, taivas oli kirkas viikonlopun molempina öinä, joten pääsimmekin nauttimaan, havainnoimaan ja kuvaamaan tähtitaivasta koko viikonlopun ajan.

Täksi vuodeksi odotammekin vähintään yhtä hyviä ilmoja, olosuhteisiin nähden runsasta osallistujamäärää sekä mielenkiintoisia aiheita Marsiin liittyen.

Palaa alkuun


Voit osallistua helposti!

Facebook/messenger: Viesti PKV:n aktiiviryhmän kautta, tai Facebook-sivulla

Soittamalla tai viestillä:

050-3585963 (pj. Juha Ojanperä)

050-3435729 (Vesa Puistovaara)

Sähköpostilla: juha.ojanpera(at)ursa.fi

Voit myös jättää viestiä tällä sivulla!

Palaa alkuun


Andromadan galaksi

Ota rohkeasti meihin yhteyttä!

Mikäli mieltäsi vielä askarruttaa jokin asia mm. Arcturus 2020 -tapahtumaan tai Porin Karhunvartijoiden toimintaan muutenkin liittyen, voit jättää meille viestiä alla olevaan kommenttikenttään – vastaamme mielellämme! Lisää tietoa löydät myös tutustumalla kotisivuihimme osoitteessa karhunvartijat.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.